Konstnärshuset

Svavel

Konstnärshuset svavel
Entrén till Konstnärshuset Svavel

Om oss

Konstnärshuset Svavel invigdes i januari 2016. Det är hemvist för Konstnärsföreningen Dymlingen och Föreningen Konstgrafiker i Jönköping. Huset är medlemsdrivet och bedriver konst- och utställningsverksamhet med stöd av Jönköpings kommun kultur- och fritidsförvaltningen.

Utställningar
Ungefär ett dussin utställningar per år pågår i lokalerna. Målet är att erbjuda variation mellan olika tekniker och att ge både lokala och externa konstnärer möjlighet att ställa ut.

Evenemang
Konstnärshuset Svavel har dessutom kapacitet och utrymme för olika evenemang med anknytning till konstnärlig verksamhet – föreläsningar, studiecirklar, visning av verkstadsdelen, workshops. Fler veckoslutskurser för de som vill lära sig grafiska tekniker kommer att genomföras.

Barn och ungdomar
Vi anser att det är av stor vikt att stimulera barn och ungdomar till konstnärligt skapande. Vi har ett samarbete med Mullsjö folkhögskola, där eleverna ges chans att ställa ut i vår lokal och utåt visa upp vad de håller på med. Vi ger också vinnare i Ungdomens Vårsalong, arrangerad av Jönköpings läns konstförening och Jönköpings läns museum, möjlighet att visa en bredare produktion hos oss. Vid dessa tillfällen upplåter vi lokalen kostnadsfritt och tar heller inte ut provision vid försäljning.

Vi finns på Tändsticksområdet
Från 1995 var de två föreningarna och deras verksamheter inrymda på Tändsticksgränd 24, lokalen med samma namn och adress. Verkstadsutrymmena blev med tiden mindre tillfredsställande, och efter 20 år kunde nya lokaler tas i anspråk – Konstnärshuset Svavel på Svavelsticksgränd 23.

Lokalen

Utställningsrum
I Konstnärshuset Svavel finns tre utställningsrum som ligger längs entréfasaden mot söder.
Mot norr ligger verkstadsutrymmen för olika grafiska tekniker.

Grafisk verkstad
I huset finns två djuptryckspressar och en högtryckspress. I ett befintligt mörkrum finns möjligheter att arbeta med fotopolymer. Under utveckling är möjligheterna att arbeta med serigrafi och etsningstekniker. Sedan planerade installationer gjorts är det i stort sett endast litografimöjligheter som saknas för att verkstaden skall vara komplett.

Genom verksamheter i Konstnärshuset Svavel är det möjligt att stimulera intresset för konstgrafik hos medborgare ur alla åldersgrupper.

Planritning över Konstnärshuset Svavel
Planritning över Konstnärshuset Svavel
Följ oss på facebook!
Händer hos oss!
Svendborg grafik

SHELTER – Svendborg Grafik

18 mars-2 april 2023 | SHELTER - Grafik från föreningen Svendborg grafik, Danmark. Vi är ett gäng grafiska entusiaster som leker med det svarta bläcket för vi kan inte låta bli. Vissa kanske undrar, men vi älskar det.....

18 mars 2022
Kommentarer inaktiverade för SHELTER – Svendborg Grafik
Magnus Reisne, Blommande strandkål, 100x120cm, olja på papper, 2022

Magnus Reisne – Västkust i sinne & minne

15-30 april 2023 | Konstnär från Falkenberg visar landskapsmåleri. Jag tolkar det halländska landskapet från kusten över åker och äng, det jag ser växa där, och ända bort till skogen. Olja på papper och duk, screentryck och collage.

15 april 2022
Kommentarer inaktiverade för Magnus Reisne – Västkust i sinne & minne