Föreningen

Konstgrafikerna

i Jönköping

Grafisk verkstad (djuptryck) på Konstnärshuset SVAVEL
Grafisk verkstad (djuptryck) på Konstnärshuset SVAVEL

Föreningen konstgrafiker i Jönköping

Föreningen är till för konstnärer med särskilt intresse för konstgrafik. Vårt mål är att erbjuda en gemensam grafisk verkstad för våra medlemmar och främja deras intressen.
Tillsammans arbetar vi för att öka engagemanget för konst och kultur i Jönköpingsregionen genom samarbete och genom att göra både föreningen och våra individuella konstnärer mer synliga. Vi organiserar utställningar, håller föredrag och öppnar vår grafiska verkstad för allmänheten.

Historia
År 1998 bildades Föreningen Konstgrafiker i Jönköping (FKiJ) när medlemmar från Konstnärsföreningen Dymlingen och en grupp grafiker från Grännabygden slogs samman. Vid den tiden användes två grafikverkstäder – en i Jönköping (Tändsticksgränd 24) och en annan i Gränna (Hallsta gården). Efter öppnandet av Konstnärshuset Svavel 2016 valde både Konstnärsföreningen Dymlingen och Föreningen Konstgrafiker i Jönköping att flytta in i de nya lokalerna och lämna sina tidigare platser.

Våra medlemmar

Föreningen har för närvarande 19 medlemmar som är aktivt utövande grafiker.
Ta en titt på alla medlemmar i FKiJ här!

Vad är konstgrafik?

Konstgrafik är en fantastisk konstform med ett alldeles eget uttryck som innefattar olika tekniker för reproduktion av konstverk.
Det handlar om att skapa tryck genom att överföra en bild via en tryckplatta, exempelvis trä, metall eller sten, till papper eller annat material. Vanliga tekniker inom konstgrafik inkluderar träsnitt, etsning, torrnål och screentryck. Genom dessa tekniker kan konstnärer producera flera exemplar av sina verk, vilket gör det möjligt att sprida konsten till en bredare publik.

Vi vill öka intresset för grafisk konst

Genom vår verksamhet på Konstnärshuset Svavel strävar vi efter att väcka intresse för konstgrafik hos människor i alla åldrar och locka nya medlemmar till föreningen.
Vi vill ge människor möjligheten att lära sig och experimentera med olika grafiska tekniker och utforska sin kreativitet. Genom att erbjuda en kollektiv verkstad och genom att arrangera evenemang och utställningar skapar vi en plattform för konstnärer att utvecklas och för konstälskare att uppleva konstgrafikens värld.

Ung grafiker

En undergrupp vid namn Unga Grafiker bildades år 2017 inom Föreningen Konstgrafiker i Jönköping.
Målet med denna grupp är att erbjuda mentorskap för att främja utvecklingen inom grafiska tekniker.
Du kan läsa mer om Unga Grafiker här.

Hur blir jag medlem?

Inval av nya medlemmar sker kontinuerligt. Medlemskap är öppet för aktivt utövande grafiker i närområdet.
Vi uppmuntrar entusiastiska och engagerade konstnärer inom grafik att ansöka om medlemskap. Genom att bli en del av vår förening får du tillgång till en rad förmåner och möjligheter.

  • Dynamisk gemenskap
    Som medlem kommer du att vara en del av en dynamisk gemenskap av konstgrafiker i ditt närområde. Du kommer att få tillfälle att nätverka med likasinnade och utbyta idéer, tekniker och inspiration. Våra medlemmar delar sin expertis och erfarenhet, vilket bidrar till att stärka och utveckla konstgrafiken som konstform.
  • Tillgång till våra resurser och faciliteter
    Medlemskapet ger dig även tillgång till våra resurser och faciliteter. Du får möjlighet att delta i workshops och kurser, där du kan förbättra dina färdigheter och lära dig nya tekniker inom konstgrafik. Vi erbjuder också tillgång till utrustning och material som du kan använda för att utforska och utveckla ditt eget konstnärliga uttryck.
  • Möjlighet att visa upp dina verk och nå en bredare publik
    Dessutom arrangerar vi regelbundet utställningar och evenemang där du som medlem har möjlighet att visa upp dina verk och nå en bredare publik. Genom att delta i dessa evenemang kan du öka din synlighet som konstgrafiker och etablera dig själv inom konstvärlden.

Vi är glada över din ansökan och ser fram emot att välkomna dig som medlem i vår konstgrafikförening. Tillsammans kan vi utforska, inspireras och främja konstgrafiken i vårt närområde och bortom det.

För att ansöka om medlemskap kontakta vår sekreterare.
Kontaktuppgifter finns längre ner på sidan.

Vår verkstad

Kontakt