Kenneth Pils

Förutom måleri och skulptur arbetar jag med grafik (dvs. djuptryck, högtryck och screentryck). Grafik ger mig möjlighet att arbeta med bilder och väcka uttryck på ett sätt som bara kan göras med grafiska material och processer.

I samma motiv kan jag byta färger, papper och dessutom pröva olika sätt att trycka. För mig ligger upprepningen inte i att motivet trycks som identiska kopior utan att varje tryck är en variant där jag kan pröva något nytt.

“Stundens närvaro, dröjande tystnad. Oväntade skeenden, infall under den kreativa processen. Konstverket är en självständig person. Det svarar, talar; är något mer än jag förstår. Vi inleder ett samtal. Verket är spåren av den dialogen.”

 

Kenneth Pils
Kenneth Pils

Kort bio
Kenneth Pils, född 1964 i Jönköping, uppväxt i Huskvarna och bor i Stockholm.
Utbildad vid Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm, gör utställningar i Sverige och Europa, har gjort flera flera offentliga konstverk bland annat på bland annat Danderyds sjukhus och Södersjukhuset och utför även beställningsporträtt.

Arbetar mest med figurativt måleriet som jag ständigt utforskar och försöker utveckla. I måleriet använder jag en akvarelliknande teknik där färgen appliceras i tunna skikt lager på lager. Det är en process där bilden framträder och framkallar atmosfäriska stämningar.
En del av mina arbete ligger i att hitta förlagor som kan inspirera till nya konstnärliga uttryck. Ibland använder jag upphittat fotografiskt bildmaterial ibland biografiskt refererande bilder. Med utgångspunkt från förlagan påbörjas ett verk men verket tar sedan sin egen väg utan krav på specifik slutdestination.

2020 började jag arbeta med biografiska referenser från Huskvarna för första gången under arbetsnamnet “Child’s Eye”. Av alla minnen från barndomen återkommer jag gärna till stämningar kopplade till ljus‐ och rumsförhållanden; de påminner mig om en ursprungliga känsla av att vara närvarande; som om världen visar sig som för första gången

Grafik

Point of View, djuptryck, fotogravyr, riston, monoprint, 25x20 cm
Point of View, djuptryck, fotogravyr, riston, monoprint, 25×20 cm
Kenneth Pils, State of Mind, Grafik
State of Mind, etsning och screentryck, 50×60 cm
Kenneth Pils, State of Mind, Grafik
State of Mind, etsning och screentryck, 50×60 cm
Kenneth Pils, State of Mind, Grafik
State of Mind, screentryck, 50×60 cm

art@pils.se
https://pils.se
@kenneth_pils
073-5993344