Vinnarna ur Ungdomens Vårsalong 2017

Perspektiv

2 december – 17 december

Vernissage lördagen den 2 december kl. 11-15. Inger Gustafsson, ordf. i Jönköpings läns konstförening, öppnar utställningen kl. 12.

Öppet: lördagar 11-15, söndagar 13 – 15, onsdagar 16-18
Extraöppet söndagen den 3/12 kl.13-19, i samband med Gammeldags jul på Tändsticksområdet.

En samlingsutställning med Lovisa André, Deborah Blom, Sofia Johansson och Toni Lehtonen som alla fick hedersomnämnande i Ungdomens Vårsalong 2017, som är en jurybedömd utställning som årligen anordnas av Jönköpings läns konstförening och Jönköpings läns museum.

Lovisa André

Mitt namn är Lovisa André och jag är 18 år gammal. Jag går estetiska programmet med bild och form inriktning på Gislaveds gymnasium.

Våren 2017 fick jag juryns förstapris på jönköpingsläns ungdomens vårsalong. Jag är en av de yngsta som vunnit det någonsin. Under samma tid blev jag även beviljad ett stipendium från Gislaveds kommun, kulturslanten, och fick genomföra min idé att måla ett konstverk till Länssjukhuset Ryhov. Mitt syfte var att ge trygghet och underlätta för barnen på sjukhuset, genom min konst. Resultatet blev en stor tavla som nu hänger på sjukhuset från huvudentrén påväg till barnavdelningen på Ryhov. Motivet är en park med massa lekande barn, där barnen leker med varandra oavsett kön, etnicitet eller bakgrund.

Jag skapar för att jag vill och för att jag tycker det är kul och så länge jag tycker det kommer jag att fortsätta skapa. Det jag tycker är viktigast är att inte bry sig så mycket om vad som är populärt eller vad som kan tänkas tyckas om av andra. Det viktigaste är att jag är nöjd och känner att jag har fått utlopp för min kreativitet på rätt sätt, och att jag känner mig förstådd av åskådaren oavett hur han eller hon upplever min konst. Det är alltid viktigt att kunna lära sig och ta emot kritik, vilket jag alltid tycker är nyttigt, oavsett vad man håller på med.

Jag har alltid älskat att hålla på med konst och måla och skapa. Därför känns det extra kul att få vara med och ställa ut lite av min konst här i Jönköping. Under hösten kommer jag även vara med i två andra utställningar, en i september i Hällabäck, Burseryd ihop med andra elever från min linje, och även en utställning i Gislaveds gummifabrik ihop med min avgångsklass i bild och form.

Deborah Blom

Jag är 19 år och har tagit studenten Gislaveds gymnasium Estet Bild. Jag ställer ut verk med teknikerna foto, Photoshop, målning och teckning. Vi som ställer ut bidrar med olika perspektiv med våra verk och de som kommer till utställningen får avgöra deras perspektiv av vad vi tillverkat. Jag tycker att det är bra när man har ett brett tema och med ett tema likt ”perspektiv” kan själva temat anpassas efter det vi tillverkat tidigare.

Den bilden som visas heter ”Framåt” och tekniken jag använt är Photoshop. Bilden handlar om att man ska vända sitt perspektiv framåt och låta det förflutna blekna. Jag är själv modellen i fotot, det är redigeringen och Photoshop som jag har stått för i skapandet av verket. Detta var även bilden som jag hade med i vårsalongen då temat var ”rörelse”.

Sofia Johansson

Jag är 18 år och går tredje året på Bild och Formgivningsprogrammet i Gislaved. Jag älskar att fotografera och gör ofta det på min fritid. Under min tid på gymnasiet har jag lärt mig om lera och jag inser att det är något jag också tycker är väldigt kul, dock är det inte lika lätt att göra det hemma som det är att fotografera.

 

Toni Lehtonen