Kenneth Pils

Kenneth Pils

Förutom måleri och skulptur arbetar jag med grafik (dvs. djuptryck, högtryck och screentryck). Grafik ger mig möjlighet att arbeta med bilder och väcka uttryck på ett sätt som bara kan göras med grafiska material och processer. I samma motiv kan jag byta färger, papper och sätt att trycka. För mig ligger upprepningen inte i att motivet trycks som identiska kopior utan att varje tryck är en variant som prövar något nytt. Resultatet blir serier av bilder med samma motiv men med olika uttryck.

“Närvaro i nuet och oväntade händelser under den kreativa processen gör mig öppen för det som uppstår. Konstverket talar; är något mer än jag förstår; det är självständigt; något som jag kan inleda ett samtal med. Belöningen är nya erfarenheter och uttryck.”

Kort bio
född 1964 i Jönköping, uppväxt i Huskvarna och bor i Stockholm.
Utbildad vid Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm, gör utställningar i Sverige och Europa, har gjort flera flera offentliga konstverk bland annat på bland annat Danderyds sjukhus och Södersjukhuset och utför även beställningsporträtt.

Arbetar mest med figurativt måleriet som jag ständigt utforskar och försöker utveckla. I måleriet använder jag en akvarelliknande teknik där färgen appliceras i tunna skikt lager på lager. Det är en process där bilden framträder och framkallar atmosfäriska stämningar.
En del av mina arbete ligger i att hitta förlagor som kan inspirera till nya konstnärliga uttryck. Ibland använder jag upphittat fotografiskt bildmaterial ibland biografiskt refererande bilder. Med utgångspunkt från förlagan påbörjas ett verk men verket tar sedan sin egen väg utan krav på specifik slutdestination.

2020 började jag arbeta med biografiska referenser från Huskvarna för första gången under arbetsnamnet ”Child’s Eye”. Av alla minnen från barndomen återkommer jag gärna till stämningar kopplade till ljus‐ och rumsförhållanden; de påminner mig om en ursprungliga känsla av att vara närvarande; som om världen visar sig som för första gången

art@pils.se
https://pils.se
@kenneth_pils
073-5993344

Kenneth Pils, State of Mind, Grafik
State of Mind, etsning och screentryck, 50×60 cm

 

Kenneth Pils, State of Mind, Grafik
State of Mind, etsning och screentryck, 50×60 cm

 

Kenneth Pils, State of Mind, Grafik
State of Mind, screentryck, 50×60 cm