EvaBritt Lindgren

”Du o jag o de andra”- EvaBritt Lindgren

26 oktober – 10 november

EvaBritt Lindgren visar  grafik och akvareller

Vernissage lördag den 26 oktober 2019.
Roland Englund,  ordförande i Föreningen Konstgrafiker i Jönköping, öppnar utställningen kl 12.00

Öppettider: Lördagar 11-15, söndagar 13-15, onsdagar 16-18

 

Du o jag o de andra

med fötterna mot jorden mot
bergets orubbliga tyngd
som maneten som drar ihop sig och skjuter ifrån med all sin sammanhållande kraft
jag böjer knäna och skjuter ifrån
min styrka börjar där
mot marken
jag skjuter ifrån och jag
är oövervinnerlig
jag är flickan och jag är kvinnan
och de andra
maneterna bergen människorna

Människor, berg och hav är ständigt närvarande i mig. De gör avtryck i mina akvareller och grafiska bilder.
Bergen har följt mig i mina bilder under lång tid. De senaste åren har de flyttat ur sitt sammanhang, himmel och hav inte längre i bild.

Människor har letat sig in i mitt bildspråk de senaste åren, flickor, kvinnor, gubbar. Människor jag minns, många från min barndom, andra har passerat förbi ett ögonblick. Jag slås av deras styrka, orubblighet, ovilja att ge upp.

I tryckprocessen uppstår nya uttryck och berättelser, det är det som lockar mig att fortsätta utforska de grafiska metoder som är mina: screen, fotopolymer och litografi.

De flesta bilderna finns bara i ett ex men i en mängd variationer. Några av de grafiska bilderna är tryckta i mindre upplagor.

Graffitti-konstnären Banksy inspirerar mig, runtom i stan finns nu mina gubbar, kvinnor o flickor på lyktstolpar, väggar……

Arbete pågår:

Under utställningen flyttar jag in djuptryckspress och arbetsbord i det första utställningsrummet. Där kommer jag att trycka nya grafiska blad i tekniken fotopolymer under de veckor som utställningen pågår.

Min bakgrund i grafikens värld:

Sedan 1988 har jag undersökt grafikens olika möjligheter till uttryck. De första tio åren på verkstaden på Hallska Gården, Gränna. År 1999 gick flytten till Tändsticksgränd 24. Från 2015 arbetar jag i grafikverkstaden på Konstnärshuset SVAVEL på Tändsticksområdet i Jönköping.